Dnes je pondělí 22.01.2018 a svátek má Slavomír.

Aktuálně

29.08.2017 12:42:42

Výběr ze dvou jídel pro žáky ZŠ

Školní jídelna se během letních prázdnin připravovala na nabídku dvou jídel, které si děti budou moci vybrat od 8. 9. 2017. Tato změna se týká dětí ze základní školy a strávníků, kteří oběd odebírají a konzumují ve školní jídelně. Pro děti z mateřské školy se výběr všeobecně nedoporučuje. Také pro obědy, které se vydávají do nosičů, nebude prozatím výběr od září možný. Důvodem je komplikovaná evidence vydaných jídel a prostorové možnosti školní kuchyně.  

S touto změnou souvisí i jiný systém přihlašování a odhlašování obědů a samozřejmě také označení požadovaného druhu jídla. Vše bude probíhat elektronickou formou pomocí webové aplikace, která bude k dispozici na stránkách školy. Samozřejmě bude fungovat na většině zařízení připojených k internetu (telefon, tablet, notebook, PC...). Zejména z počátku bude při výběru jídel nutná spolupráce rodičů a dětí. Pokud někdo zapomene výběr provést, automaticky bude mít přihlášen výběr č. 1. Pokud některá z rodin nebude mít přístup k internetu, může si žák obědy navolit ve škole v počítačové učebně, z pravidla na jeden až dva týdny dopředu.

Jak tedy bude systém fungovat?

Každý žák základní školy obdrží začátkem školního roku elektronickou klíčenku, kterou bude muset mít v jídelně u sebe. Klíčenka je zdarma, platí se pouze v případě ztráty (120 Kč). Předem si z domova s rodiči objedná jídla na týden až dva dopředu - standardně si vyberete variantu 1, 2, nebo variantu odhlásit. Výběr lze libovolně měnit, nejpozději však den předem do 12:00. Když přijdou děti na oběd u výdejního okénka, použijí klíčenku, která zobrazí druh objednaného jídla. Jídlo se bude připravovat, pouze pokud si jej objedná minimálně 30 strávníků.

Platba a odhlášky.

Nový systém výdeje také striktně vyžaduje elektronickou úhradu obědů. Řešením je buď zavedení inkasa (pouze u ČS), nebo trvalého příkazu. Každý žák bude mít své číslo, toto číslo bude sloužit jako variabilní symbol (VS), který je bezpodmínečně nutné v trvalém příkazu zadat. Toto číslo žákovi zůstává po celou dobu školní docházky stejně jako čip.

Odhlášky je nutné provádět také pomocí aplikace. Upozorňujeme, že oběd se nesmí odebírat v případě nemoci žáka, pokud by se tak stalo, musí být zaúčtovaná plná cena oběda (55 Kč). Toto nařízení je často předmětem inspekční činnosti, proto ho musíme dodržovat.

----
18.07.2017 14:00:13

Recepty z akce

Dne 7.6. 2017 se konala ve školní jídelně akce "Den otevřených dveří" ve spolupráci s kuchařem firmy Lagris, která celou akci - vaření sponzorovala. I přes informovanost rodičů MŠ a ZŠ bohužel přišlo málo rodičů, ale ochutnávka výrobků velmi chutnala a na přání těchto rodičů uvádím recepty od kuchaře p. Zbyňka.

 

vedoucí jídelny   Ballarinová Zdenka

Recepty jsou kalkulovány na 10 porcí pro dospělého.


Smetanová Tarhoňa s kuřecími kousky na žampionech(1porce cca 340 g)

Tarhoňa Lagris 900 g, kuřecí stehenní řízek 1000 g, žampiony 300 g,
smetana 150 g, cibule 170 g, olej 60 ml, petrželka 10 g, sůl


Kuřecí maso omyjeme, a nakrájíme na kousky. Cibuli orestujeme dozlatova, přidáme připravené kuřecí maso a důkladně orestujeme. Dále přidáme žampiony, osolíme a podlijeme mírně vodou, dusíme do měkka. Pokud nám to čas dovolí, můžeme maso upéct i v konvektomatu.
Odměřené množství Tarhoňe
vložíme do konvektomatu. Program pečení 140 °C na 15 minut.
Poté nalijeme do gastronádoby s opečenou tarhoňou osolenou vodu. Na 2 kg tarhoně 2,5 litrů vody.
Voda by měla být alespoň vlažná ne studená.
Vložíme zpět do konvektomatu, přepneme na program vaření (100%pára) a vaříme cca 20 minut.
Po ukončení programu tarhoňu promícháme. Takto je tarhoňa připravena ke konzumaci nebo další úpravě.
Uvařenou tarhoňu smícháme s masem a žampiony. Přidáme smetanu a krátce prohřejeme.
Pokrm na talíři ozdobíme zeleninou nebo nasekanou petrželkou.


Bulgur s quinoa a pohankou na asijský způsob
(1 porce cca 330 g)

Kuřecí nebo také vepřové maso 900 g, bulgur s quinoa a pohankou 600 g, Podravka asie podle chuti, cibule 150 g, sójová omáčka pouze přírodně fermentovaná podle chuti, zelenina na nudličky mražená zeleninová směs 500 g   

Odměřené množství vody vylijeme do kotle. Přidáme sůl a podravku asie, necháme zavařit.
Vsypeme odměřené množství bulguru s quinoa a pohankou. Vaříme pozvolna do vstřebání veškeré tekutiny do bulguru. Kotel vypneme. Cibuli nakrájenou najemno orestujeme na oleji do zlatova, přidáme maso nakrájené na nudličky, okořeníme podravkou asie zakápneme sójovou omáčkou a vše důkladně orestujeme.
Zeleninu prohřejeme v kovnektomatu na program pára a přidáme k bulguru.
Dochutíme podravkou asie, sójovou omáčkou, případně přisolíme. Bulgur se zeleninou důkladně promícháme.
Na talíři servírujeme bulgur společně se zeleninou, nahoru klademe kousky masa.
Ozdobíme například polníčkem.





Chia semínka s bílým jogurtem a pyré z broskví

(1 porce cca 120 g)

Jogurt bílý 900 g, chia semínka Lagris 80 g, broskve kompotované Podravka 200 g,
případně cukr nebo med na přislazení jogurtu.


Jogurt dáme do mísy, přidáme chia semínka, podle chuti přisladíme medem nebo cukrem.
Vše důkladně promícháme. Broskve rozmixujeme dohladka.
Jogurt s chia porcujeme do misek nebo do sklenic. Přeléváme broskvemi. Můžeme ozdobit lístkem meduňky nebo mátou.
Tento pokrm je dobré připravit cca dvě hodiny před výdejem aby nám chia semínka nabobtnala.



Bulgur s jablky na karamelu sypaný tvarohem 
(1porce cca 340g)

Bulgur s jablky a quinoa Lagris 800 g, mléko 2 litry, tvaroh 350 g, jablka 300 g, cukr krupice, skořice mletá podle chuti, sůl.

Bulgur s jablky a quinoa lagris vsypeme do odměřeného množství vroucího, oslazeného a mírně osoleného mléka. Vaříme v poměru 1kg bulgur a 2,5 l mléka po dobu cca 20 minut. Pokud bulgur vaříme v konvektomatu poměr je na 1 kg bulguru  2 l mléka. Jakmile se veškerá tekutina vstřebá do bulguru, je hotov a připraven k další úpravě.
Cukr krystal rozpustíme a připravíme karamel, který zalijeme trochou vody a odvaříme. Dále přidáme nakrájená jablka, dochutíme skořicí a vše krátce podusíme.
Takto připravená jablka vmícháme do uvařeného bulguru, jednotlivé porce sypeme tvarohem a přeléváme rozpuštěným máslem.

(Na tento recept můžeme použít i měkký tvaroh vyšlehaný s cukrem a mlékem)


Cizrno-brokolicová krémová polévka

200 g cizrny Lagris, 100 g mrkev, 100 g cibule, 60 g petržel, 150 g brokolice, 3 stroužky česneku, 2 litry vody, sůl, 100 ml smetana na vaření, postačí 10% tuku.

Cizrnu namočíme do vody den dopředu a vaříme do změknutí, v průběhu vaření doléváme vodu. Cibuli orestujeme, přidáme mrkev nastrouhanou najemno, společně orestujeme a přidáme k uvařené cizrně. Dále přidáme zeleninový vývar, na růžičky rozdělanou brokolici a nasekaný česnek, dle chuti dosolíme.

Po provaření vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr přidáme smetanu. Podáváme s opraženou houskou. Podle potřeby lze polévku přihustit jíškou.





Pomazánka z pohanky


Pohanka světlá Lagris 150 g (loupaná mechanicky), česnek 2 stroučky, cibule 120 g, hořčice plnotučná podle chuti, sterilovaný okurek 70 g, máslo(rama,perla,..)80 g, sůl

Pohanku vsypeme do vroucí vody a pozvolna vaříme do změknutí. Po uvaření slijeme přebytečnou vodu a necháme ji stranou. Cibuli nakrájenou na drobno orestujeme na másle téměř dozlatova, ke konci přidáme prolisovaný česnek a taktéž orestujeme. Tepelně upravenou pohanku vložíme do šlehače nebo mixéru a vyšleháme. Konzistenci pomazánky doladíme scezeným vývarem z pohanky.
Na závěr do pomazánky vmícháme orestovanou cibuli s česnekem, hořčici sůl, případně bílý pepř
a už nemixujeme.

Hotovou pomazánku natíráme na chléb nebo tmavé pečivo. Ozdobíme plátky sterilovaných okurků.


Ajvarová pomazánka

 

Ajvar jemný Podravka 100 g, pomazánkové máslo 100 g, tavený sýr 50 g, tvaroh 50 g

Pomazánkové máslo vyšleháme s taveným sýrem a tvarohem, poté vmícháme ajvar. Můžeme přidat i pažitku nebo na nadrobno nakrájenou cibulku. Tavený sýr můžeme nahradit také tvarohem. Podáváme s pečivem.

Pečené karbanátky s pohankou

Mleté maso vepřové ne hovězí 900 g, pohanka lagris 100g(po uvaření cca 250g) koření podle chuti, cibule 60 g, česnek

Pohanku propláchneme, vsypeme do vroucí vody a asi dvě minuty provařujeme. Dále ji necháme odstát 20 – 25min pod poklicí. Takto nabobtnanou pohanku scedíme a necháme vychladnout.

Vmícháme jí do mletého masa a na okořeníme podle chuti, závěr přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
Z těsta připravíme karbanátky a pečeme dozlatova cca 22 minut.
Program kombinace 170°C a 50% pára. Pro lepší barvu můžeme před koncem pečení zvýšit teplotu. Karbanátky můžeme také obalit v trojobale a smažit na pánvi.


 

 

 

----
13.06.2016 07:33:21

Změna telefonického čísla

Upozorňujeme strávníky, že při odhlašování a přihlašování stravy je změna telefonického čísla- pevná linka 553654658 je zrušena, platí mobil číslo 777 736 625.

Ballarinová, vedoucí jídelny

----
22.12.2015 12:04:16

Dietní stravování.

Naše školní jídelna je s platnosti od 1.1.2016 poskytovatelem dietního stravování dle novelizace vyhl. o školním stravování č. 17/2015. Garanci dietního stravování zajišťuje nutriční terapeutka.

Jídelníček pro bezlepkovou stravu bude přiložen pod jídelníčkem pro děti na našich internetových stránkách.

Ballarinová Zdenka, vedoucí školní jídelny

----
10.12.2014 20:54:40

Označení alergenů v jídelníčcích

S účinností od 13. prosince 2014 je školní jídelna povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou. Z tohoto důvodu bude jídelníček doplněn o čísla alergenů, která specifikovala EU. Jedná se o 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení. Seznam alergenů zde.

Ballarinová Zdenka, vedoucí jídelny

----

Základní škola a Mateřská škola
BOLATICE, příspěvková organizace

Školní 540/9
747 23 Bolatice

Tel.: 553 655 252
Mobil: 777 73 66 22

esf | EU | MŠMT | OP
made by VIP Design.cz | FunkčníEshopy.cz ©2011 | Powered by VIPS!