Aktuálně
Oznámení
V příštím týdnu bude školní jídelna z provozních důvodů
nabízet pouze jedno jídlo místo obvyklých dvou.
Omlouváme se za případné nepříjemnosti a děkujeme za pochopení.
Školní kuchyně a jídelna
Vážení strávníci,
v naší školní jídelně klademe důraz na zdravou a vyváženou stravu, která je zároveň chutná a lákavá pro všechny naše žáky a děti v mateřské škole. Každý den se snažíme připravovat jídla, která jsou nejen nutričně bohatá, ale také rozmanitá, aby si každý mohl vybrat podle svého gusta. Svačinky často obsahují celozrnné pečivo, čerstvé ovoce a zeleninu, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a kvalitní bílkoviny ve formě vajec nebo sýra. Tyto potraviny poskytují energii potřebnou pro aktivní dopoledne.
Obědy jsou srdcem našeho jídelníčku. Můžete si vybrat ze dvou jídel. Důraz klademe na zeleninu, která je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Nabízíme různé druhy salátů, teplou zeleninu. Maso je vždy šťavnaté a připravované zdravými metodami, jako je pečení nebo dušení. I naše dezerty jsou zdravé! Připravujeme je z ovoce, ovesných vloček a přírodních sladidel, aby byly sladké, ale bez zbytečného cukru.
Snažíme se, aby naše školní jídelna byla více než jen místem, kde se najíte. Je to místo, kde se učíme o zdravém životním stylu a kde každý den pracujeme na tom, aby naše těla byla zdravá a plná energie.
Pravidla školní jídelny
Recepty - Den zdraví
Den zdraví 18. října 2023 - vaříme a pečeme dětem MŠ a ZŠ BOLATICE
Pomazánka brokolicová
Suroviny –10 dkg brokolice, 1 lžíce jogurtu, 15 dkg pomazánkového másla, 10 dkg sýru lučina
Postup – Hlavičky brokolice vaříme na páře do měkka, asi 5 minut. Brokolici rozmixujeme a promícháme ji s pomazánkovým máslem, s lučinou a jogurtem.
Pomazánka ajvarová
Suroviny – 10 dkg pomazánkového másla, 10 dkg taveného sýru, 10 dkg tvarohu, 2 vejce, 1 lžíce jogurtu, 1,5 lžíce ajvaru
Postup – Vejce uvaříme a pomeleme. Pomazánkové máslo vyšleháme s taveným sýrem, tvarohem a jogurtem. Přidáme vejce a vmícháme ajvar.
Makovec
Suroviny – 15 dkg máku, 60 dkg polohrubé mouky, 18 dkg cukru, 1 x vanilkový cukr, 3 vejce, 60 ml mléka, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje
Poleva – citronová šťáva, moučkový cukr
Postup – Ušleháme sníh z bílku, vyšleháme žloutky z cukrem, postupně přiléváme olej, mléko a zbylé suroviny. Nakonec vmícháme opatrně sníh. Po upečení poléváme citrónovou polevou.
Veselá kráva
Suroviny – Čokoládové těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 1 hrnek mléka, ¾ hrnku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa
Tvarohové těsto: 2 tvarohy, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 vanilkový pudink
Postup – Vymícháme tmavé těsto, vymícháme světlé těsto a na plech vléváme střídavě tmavé a světlé.
Dobrou chuť přeje kolektiv kuchařek školní jídelny.
Jídelna vaří o100šest
Naše jídelna spustila provoz se začátkem školního roku. Pro žáky s jedním splněným přáním - tedy výběrem ze dvou jídel během celého týdne. Naším hlavním cílem nadále zůstává připravit žákům a dětem v mateřské škole plnohodnotnou, vyváženou a chutnou stravu v souladu s doporučením nutričních specialistů.
Takže dobrou chuť v novém školním roce!