Aktuálně

08.01.2024 16:11:15

Školní kuchyně a jídelna

Vážení strávníci,

v naší školní jídelně klademe důraz na zdravou a vyváženou stravu, která je zároveň chutná a lákavá pro všechny naše žáky a děti v mateřské škole. Každý den se snažíme připravovat jídla, která jsou nejen nutričně bohatá, ale také rozmanitá, aby si každý mohl vybrat podle svého gusta. Svačinky často obsahují celozrnné pečivo, čerstvé ovoce a zeleninu, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku a kvalitní bílkoviny ve formě vajec nebo sýra. Tyto potraviny poskytují energii potřebnou pro aktivní dopoledne.

Obědy jsou srdcem našeho jídelníčku. Můžete si vybrat ze dvou jídel. Důraz klademe na zeleninu, která je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Nabízíme různé druhy salátů, teplou zeleninu. Maso je vždy šťavnaté a připravované zdravými metodami, jako je pečení nebo dušení. I naše dezerty jsou zdravé! Připravujeme je z ovoce, ovesných vloček a přírodních sladidel, aby byly sladké, ale bez zbytečného cukru.

Snažíme se, aby naše školní jídelna byla více než jen místem, kde se najíte. Je to místo, kde se učíme o zdravém životním stylu a kde každý den pracujeme na tom, aby naše těla byla zdravá a plná energie.

08.01.2024 15:56:03

Nabídka práce/brigády

07.11.2023 09:15:43

Pravidla školní jídelny

20.10.2023 09:40:23

Recepty - Den zdraví

Den zdraví 18. října 2023 - vaříme a pečeme dětem MŠ a ZŠ BOLATICE

Pomazánka brokolicová

Suroviny –10 dkg brokolice, 1 lžíce jogurtu, 15 dkg pomazánkového másla, 10 dkg sýru lučina

Postup –  Hlavičky brokolice vaříme na páře do měkka, asi 5 minut. Brokolici rozmixujeme a promícháme ji s pomazánkovým máslem, s lučinou a jogurtem.

 

Pomazánka ajvarová

Suroviny – 10 dkg pomazánkového másla, 10 dkg taveného  sýru, 10 dkg tvarohu, 2 vejce, 1 lžíce jogurtu,         1,5 lžíce ajvaru

Postup – Vejce uvaříme a pomeleme. Pomazánkové máslo vyšleháme s taveným sýrem, tvarohem a  jogurtem. Přidáme vejce a vmícháme ajvar.

 

Makovec

Suroviny – 15 dkg máku, 60 dkg polohrubé mouky, 18 dkg cukru, 1 x vanilkový cukr, 3 vejce, 60 ml mléka,          1 prášek do pečiva,  150 ml oleje

Poleva – citronová šťáva, moučkový cukr

Postup – Ušleháme sníh z bílku, vyšleháme žloutky z cukrem, postupně přiléváme olej, mléko  a zbylé suroviny. Nakonec vmícháme opatrně sníh. Po upečení poléváme citrónovou polevou.

 

Veselá kráva

Suroviny – Čokoládové těsto:  1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 1 hrnek mléka, ¾ hrnku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa

Tvarohové těsto: 2 tvarohy, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 vanilkový pudink

Postup – Vymícháme tmavé těsto, vymícháme světlé těsto a na plech vléváme střídavě tmavé a světlé.

Dobrou chuť přeje kolektiv kuchařek školní jídelny.

07.09.2023 16:55:44

Jídelna vaří o100šest

Naše jídelna spustila provoz se začátkem školního roku. Pro žáky s jedním splněným přáním - tedy výběrem ze dvou jídel během celého týdne. Naším hlavním cílem nadále zůstává připravit žákům a dětem v mateřské škole plnohodnotnou, vyváženou a chutnou stravu v souladu s doporučením nutričních specialistů.

Takže dobrou chuť v novém školním roce!